Základní škola Borovany - Škola pro život

Vařeníčko

Kroužek ve školním roce 2012/2013:

Ani v tomto roce kuchyňka základní školy neosiřela, opět se našla parta malých zájemců, kteří chtěli nakouknout pod pokličku kuchařského umění. Hned při prvních schůzkách poznali, že nikdo učený z nebe nespadl. Učili se, že nůž se používá na krájení ovoce, zeleniny, masa a ne vlastních prstů. Horká poklička se nezvedá bez chňapky a teplá plotýnka se nezkouší rukou, rozpálená trouba dokáže pěkně popálit. Po půlroce zkušeností se za své umění vůbec nemusí stydět. Dokáží si udělat pomazánku k snídani, polévku k obědu, zvládnou i odpolední svačinku. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vanilkové rohlíčky, oblíbené v mnohých rodinách, které se malým kuchařům moc povedly a provoněly celou školu vánoční atmosférou.

V následujícím půlroce se naučí ještě mnoho zajímavých chutných jídel. A jak se jim zatím dařilo, uvidíte na fotografiích: zsbo.rajce.idnes.cz/vareni_2012

 

Kroužek ve školním roce 2011/2012:

 

      Ve školním roce 2011/2012 navštěvují kroužek Vařeníčko starší žáci, absolventi kurzu kuchařského umění minulých let. Proto můžeme vařit složitější jídla,vepřové na kmíně, řízky na ruby, domácí tortilly atd. Různé moučníky štrúdl, perníčky, jablečná roláda a na tu vám dáme recept. Je rychlá a báječně chutná.

 

Blesková jablečná roláda

Tuto roládu bychom také mohli nazvat převrácenou roládou.Její náplň totiž pečeme současně s korpusem a musíte s ní udělat malý akrobatický (snadný,nelekejte se) kousek – tj. pomocí druhého plechu ji převrátit,teprve poté zarolovat.

4 celá vejce,180 g krupicového cukru, 6-8 lžic polohrubé mouky, 250 g nastrouhaných jablek, skořice a cukr na posypání

 

Plech vyložíme pečícím papírem, na něj rozložíme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem a skořicí.

 

Vejce vyšleháme s cukrem do husté světlé hmoty, do níž vmícháme polohrubou mouku.

Těsto vlijeme na jablka, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 160-170 st. C 15-20 minut. Ještě na teplou roládu rozprostřeme vlhkou utěrku, přiklopíme druhým plechem a obrátíme. Sundáme pečící papír a roládu opatrně stočíme pomocí utěrky, pocukrujeme a necháme vychladnout.

 

Přejeme dobrou chuť.

Fotogalerie 2011/2012: zsbo.rajce.idnes.cz/VARENICKO_2011_2012

 

 

Fotogalerie kroužku Vařeníčko : zsbo.rajce.idnes.cz/Krouzek_Varenicko/

 

Kroužek VAŘENÍ představuje své začátky,

zvládáme práci s nožem a umíme ovocné a zeleninové saláty. Vlastní výrobky hned sníme a chutnají nám.

 

 

 

 

 

Na vařeníčku jsme stále šikovnější už se nebojíme ani rozpálené trouby.

A tak jsme se pustili do slaných tyčinek jablek v županu.

Děkuji maminkám,že posílají své vyzkoušené recepty.

Čížková Růžena.

 Nové fotografie ZDE: Kroužek Vařeníčko

 

Vánoční pečení

I my  se chystáme na vánoční svátky a proto jsme se pustili do tradičního cukroví "vanilkových rohlíčků". Podle fotografií poznáte, jak nám šla práce od rukou. Přejeme krásné a spokojené Vánoce, maminkám žádné spálené cukroví.

Fotografie ZDE : zsbo.rajce.idnes.cz/Vanocni_peceni/

 

Děti z našeho kroužku si občas smlsnou na ovocném poháru, ale myslí i na tatínky...

Pro tatínky jsme zkusily naložit utopence, snad budou chutnat a pro sebe jsme připravily chutný pohár "Horké ovoce" a jak nám chutnal, vidíte na fotkách ZDE : zsbo.rajce.idnes.cz/Ovocny_pohar.../

 

Bramborový guláš a hoskové knedlíky? - ŽÁDNÝ PROBLÉM...

    Při vaření se stále zdokonalujeme, v březnu jsme mimo jiné zvládli bramborový guláš a hlavně se nám povedli houskové knedlíky vařené v hrnečku. Všichni členové kroužku vařeníčko jsou velmi šikovní a zaslouží si pochvalu.

Fotoreportáž ZDE : zsbo.rajce.idnes.cz/Varenicko_-_bramborovy_gulas_a_houskove_knedliky/

 

Velké finále

Boloňské špagety nám moc chutnali. Doma jsme je uvařili k večeři.

Sladké máme také moc rádi a tak jsme si upekli čokoládové mufinky.

Slané pečivo jsme pekli pro kamarády, kteří přijely zpívat na pěvecký festival.

Vrchol našeho kuchaření byl vepřový řízek s bramborovou kaší.

Fotoreportáž : zsbo.rajce.idnes.cz/Varenicko_ve_finale/

O prázdninách vyzkoušíme co jsme se naučili a v září nás čekají nové recepty.

 

ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

 

V kroužku vaření jsme se zdokonalili, už umíme polévky, lívanečky a dokonce se chystáme pomoci maminkám se štědrovečerní večeří. Připravíme výborný předkrm - šunkové rolky.

 

Fotografie : zsbo.rajce.idnes.cz/Varenicko_-_prosinec_2010/

 

I v letošním školním roce jsme se s chutí pouštěli do příprav různých pokrmů. Dnes vás můžeme pozvat na celý nedělní oběd. Umíme předkrmy, polévky, hlavní jídla (například výborné řízky, s bramborovou kaší) a moučníky.Pokud by vám chutnalo, můžete zůstat i na večeři. Nabídneme vám něco lehkého, třeba chutný zeleninový salát , nebo chlebíčky. Absolventi kuchařského umění 2010/2011: zsbo.rajce.idnes.cz/Sikulky_z_krouzku_vareni

© 2009 double L-art

Základní škola Borovany